Seungri — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress
Tytu³em wstepu: Nie jestem do koñca przekonana, czy jest to przepis z kuchni polskiej, ale mam go z ksi±¿ki kucharskiej pod takim w³a¶nie tytu³em.
Sk³adniki
600 g polêdwiczki wieprzowej
2 ³y¿ki sosu sojowego
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki sherry
1 ³y¿ka winnego octu
1 ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
4 plasterki ananasa z puszki
1 por
1/2 str±ka czerwonej papryki
1/2 str±ka ¿óltej papryki
3 ³y¿ki oleju
sól
pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie
Polêdwiczkê umyæ, osuszyæ i pokroiæ w plasterki. M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z octem, sosem sojowym, sherry, koncentratem pomidorowym i pieprzem cayenne. Lekko posoliæ (uwaga, poniewa¿ sos sojowy te¿ jest s³ony!). Wymieszaæ z wieprzowin± i odstawiæ na 1/2 godziny.
W tym czasie pokroiæ w kostkê ananasa. Oczy¶ciæ i umyc por i pokroiæ go razem z zielon± czê¶ci± na centymetrowe plasterki. Paprykê oczy¶ciæ i pokroiæ w kawa³eczki.
Rozgrzaæ olej na patelni, w³o¿yæ os±czone miêso (marynety nie wylewaæ), por i paprykê. Sma¿yæ na du¿ym ogniu 5/6 minut, dodaæ ananasa i marynatê. Odparowaæ. Podawaæ z ry¿em.
UWAGA. Sma¿yæ trzeba na silnym ogniu, aby poszczególne sk³adniki nie pu¶ci³y soku.
Potrawa musi byæ ostra.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfunlifepok.htw.pl