Seungri — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress
Sk³adniki na oko³o 8 szt bu³eczek:* 250 g m±ki
* 4 ³y¿eczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 50 g mia³kiego cukru (do wypieków)
* 50 g mas³a, posiekanego w kostkê
* 1 du¿e jajko
* oko³o 100 ml mleka
* 50 g rodzynek
Wykonanie:-Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
-M±kê przesiewam dwa razy na stolnicê, dodajê mas³o, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram sk³adniki palcami.
- Jajko ubijam i dodajê tyle mleka, aby otrzymaæ 140 ml p³ynnej mieszanki.
- Dodajê oko³o 2/3 jej ilo¶ci do sypkich sk³adników ciasta na stolnicy, pozostawiaj±c resztê do posmarowania bu³eczek po wierzchu. Dodajê rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajê trochê mikstury z jajka i mleka lub podsypujê dodatkow± m±k±.
-Na stolnicy podsypanej m±k± rozwa³kowujê ciasto na wysoko¶æ 1,5 cm. Metalow± foremk± lub ostr± szklank± wycinam pojedyncze ciastka. Uk³adam na wy³o¿onej papierem do pieczenia blasze. Smarujê reszt± ubitego jajka. Piekê przez 10-12 minut na z³oty kolor.
Jak podawaæ?:-Podczas wyrabiania ciasta mo¿na dodaæ rodzynki do ciastek zale¿y kro jak lubi
-Po wyrobieniu mo¿na przekroiæ na pó³ posmarowaæ: mas³em, d¿emem jak kto lubi
W Anglii najczê¶ciej s± podawane do herbaty, a smakuj± jak babeczki!
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfunlifepok.htw.pl