Kuchnia grecka 

Seungri — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress

FRYKADELKI

Sk³adniki
1 kg pomidorów
1 cebula
2 z±bki czosnku
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
2 ga³±zki tymianku
5 ³y¿ek zielonych oliwek
50 dag mielonej jagniêciny (ja dajê pól na pó³ wieprzowinê z wo³owin±)
czerstwa bu³eczka
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 ³y¿ki posiekanej natki
sól
pieprz

Przygotowanie
1. SOS. Obrane pomidory pokroiæ w kostkê. Pó³ cebuli i czosnek posiekaæ, zeszkliæ na oliwie. Wymieszaæ z koncentratem, dusiæ 3, 4 minuty. Dodaæ pokrojone pomidory i posiekany tymianek, dusiæ 30 minut, a¿ zgêstnieje. Doprawiæ do smaky. Wymieszaæ z oliwkami.
2. MIÊSO. Pozosta³e pó³ cebuli posiekac i zeszkliæ na oliwie. Miêso zagnie¶æ z namoczon± w mleku i odci¶niêt± bu³k±, cebulk±, jajkiem i natk±. Doprawiæ sol± i pieprzem. Formowaæ niewielkie pulpeciki, sma¿yæ je 10 minut na oliwie. Podawaæ z sosem.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • funlifepok.htw.pl