kuchnia pakistañska 

Seungri — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress

Biryani

SK£ADNIKI:
500-750g miêska (wo³owina, baranina albo kurczak)
500-750g ry¿u (Basmati) moczonego 30minut w wodzie (dla ostrzejszego masala trzeba mniej ry¿u)
5-6 ¶rednich cebul drobno posiekanych
4-5 ¶rednich pomidorów ¶wie¿ych (pokrojonych w kostkê)
3-4 ¶redniej wielko¶ci ziemniaki (obrane i pokrojone na 4 czêsci)
1 szklanka jogurtu
ok.200g oleju (wzglêdnie ghee jak kto¶ ma)
przyprawy (ja mam mieszankê specjaln± ale w ¶rodku jest:czerwone chilli, pietruszka, papryka w proszku, kurkuma, proszek kminkowy i kminek, kalomwanji, pieprz czarny, czosnek, szafran, sól, li¶cie laurowe, cynamon, imbir, go¼dziki w³a¶ciwie wszystko

Przygotowanie
Sma¿yæ cebulkê na z³oto (w g³êbokim garnku!) na wspomnianym oleju/ghee, do³o¿yæ pomidorki i smazyæ a¿ olej wyp³ynie na wierzch (oddzieli siê od pomidorów i cebulki)
dodaæ miêsko, przyprawy, ziemniaki i jogurt i sma¿yæ (dusiæ) to przez 15 minut
dodaæ 2 szklanki wody i gotowaæ na wolnym ogniu a¿ miêsko bêdzie gotowe, potem nadal gotuj±c tym razem na pe³nym ogniu a¿ masala zgêstnieje i olej oddzieli siê od reszty

oddzielnie ugotowaæ nale¿y ry¿ ("al dente" je¶li tak mo¿na powiedzieæ o ry¿u) ods±czyæ wodê dok³adnie!
zasada jest jadna- na 1 szklanke ry¿u przypada 1,5 szklanki wody! oczywiscie osolonej

nastêpnie uk³adamy partiami w garnku - trochê ry¿u, miêsko z masal±, troszkê ry¿u miêsko z masal± i tak do koñca - na wierchu ma byæ miêsko z masal± (albo ju¿ sama masala) przykrywamy pokrywk± i gotujemy na wolnym ogniu a¿ ry¿ bêdzie miêkki

przed podaniem dok³±dnie mieszamy
podajemy z jogurtem i surówk±

[ Dodano: 2006-07-24, 18:27 ]
Keema to potrawa z miesa mielonego z groszkiem i ziemniakami i robie sie to niewiarygodnie latwo:)

800g chudego miesa mielonego /wo³owina/
4srednie ziemniaki pokrojone w osemki po dlugosci
2 srednie cebule pokrojone w kosteczke
1puszka pomidorow lub 3 pomidory pokrojone w kosteczke
groszek mrozony-objetosciowo tyle samo co cebuli
imbir-tak mniej wiecej 1/3 palca wskazujacego-pokroic w drobniutenka kosteczke
czosnek-mniej wiecej pol glowki pokrojeonej drobniutenko

przyprawy:
2lyzeczkiki mielonej kolendry
1 lyzeczka mielonej chilli
2 lyzeczki soli
3lyzeczki garam masali
1,5 lyzeczki kurkumy (turmeric, haldi)
1lyzeczka mielonego kminku

wykonanie:
cebule podsmazyc w garnku(juz w tym garnku bedziemy robic cale danie wiec nie moze byc jakis bardzo maly) do brazowego koloru, dodac czosnek i imbir, smazyc troszke i dodac mielone mieso, smazyc. gdy juz sie troche podsmazy dodac wszystkie przyprawy wymieszane juz czesniej, wymieszac i smazyc/gotowac.Dodac puszke pomidorow, po kilku minutach dodac ziemniaki i dolac szkalnke wody. Wymieszac i doprowadzic do porzadneho wrzenia, tak zeby dobrze bulgotalo, a nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac, po pol godzinie dodac groszek i gotowac znow 20min bez przykrywki.
Konsystencja bedzie mniej wiecej taka jak sos do spaghetti

[ Dodano: Wto Lip 25, 2006 2:34 pm ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • funlifepok.htw.pl