Seungri — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress
Podam wam przepis na baranine/jagniecine ktory ZAWSZE sie udaje i jest bardzo latwy
MALBARI MUTTON.
1) Przyprawy:
• 1 lyzeczka ziarenek kminku
• 1 lyzka ziarenek kolendry
• 4-5 suszonych czerwonych papryczek chili
• ½ lyzeczka ziaren kozieradki (ang fenugreek seeds, ind methi)
• 5 cm laski cynamonu
• 4-6 ziarenek zielonego kardamonu (ang cardamoms)
• 6-8 ziarenek gozdzikow
• 2 listki laurowe
Pozsmazyc te wszystkie przyprawy na rozgrzanej suchej patelni, ciagle mieszajac az zaczna pachnac
wtedy dodac:
• 10-12 ziarenek pieprzu czarnego
• ¾ szk wiorkow kokosowych
• 2 lyzki bialego maku (ang poppy seeds ind khuskhus)
Podsmaz ok 30 sekund.
Zdejmij z patelni i gdy ochlodzone zmiksuj te wszystkie przyprawy na proszek w zwyklym mikserze-mlynku do kawy.
2) Zielona masala:
• 3 cm swiezego korzenia imbiru (lub 1 lyzeczka przecieru ze sloiczka)
• 12-15 zabkow czosnku (lub 2 lyzeczki przecieru ze sloiczka
• 3-4 zielone papryczki (lub 1 lyzeczka gotowego przecieru ze sloiczka)
zmielic w mikserze na paste lub tylko wymieszac wszystko rzaem jezeli korzystasz z gotowych przecierow.
3) Curry:
• w garnuszku rozgrzej oplej,
• dodaj ½ lyzeczki czarnej gorczycy i
• 10 listkow curry
• nastepnie dodaj 2 sredniej wielkosci pokrajana w kosteczki cebule, kiedy lekko zbrazowieje
• dodaj 800 gm miesa bez kosci, pokrajanego w kostke oraz zielona masale (imbir/czosnek/chili).
Smaz na wysokim ogniu przez 10 min tak aby cala woda z miesa wyparowala a nastepnie dodaj
• 1 lyzeczka proszku kurkumy
• 1 lyzeczka proszku czerwonego chili
• 3 drobno pokrajane pomidory
• sol
gotuj (nie przykrywajac naczynia) do czasu az olej zacznie sie separowac od curry.
Dodaj 4 szk wody az mieso bedzie miekkie (teraz mozna garnuszek przykryc)
Dodaj zmielone przyprawy i gotuj jeszcze kolejne 10-15 min.
Posyp curry lisciami swiezej koleandry.
Najbardziej smakuje z chlebkiem naan, pita lub jesli umiecie zrobic - rotis.
SMACZNEGO!!!
Rada:
* przed gotowaniem dobrze jest namoczyc mieso w zimnej wodzie z odrobina soli i kurkumy, mieso wtedy pozbywa sie pozostalej krwi i nabiera slicznego jasniutkiego koloru oraz krocej sie gotuje.
* wszystkim swoim znajomym polecam zakup garnka cisnieniowegio, jest to bardzo przydatne naczynie ktore zaoszczedza czas przygotowywania potraw a mieso doslownie jest gotowe w ciagu kilku minut.
[ Dodano: Wto Lip 25, 2006 2:39 pm ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfunlifepok.htw.pl